Resepi Kek Butter Pelangi

resepi kek mentega pelangi yang sedap dan simple

Resepi Kek Butter Pelangi,resepi,resepi senang,resepi kek butter
(pic kredit to fb azlina ina fans)

ok...semua dah sedia ke untuk belajar resepi baru??
ok hari nie kita belajar buat kek butter pelangi
kek butter nie lain dari yang lain tau..sbb ia ada bahan rahsia
jadi kek butter nie mmang sedap n moist.
kos untuk buat dia pun rendah je..sesuai bg mereka yang nak buat business..

ok dah sediakan pen dan kertas untuk salin resepi kek butter pelangi

resepi kek mentega pelangi

BAHAN-BAHAN

Resepi Kek Butter Pelangi,resepi,resepi senang,resepi kek butter
(pic kredit to fb azlina ina fans)

  • 1 1/2 cawam tepung gandum + 1 sk baking powder(ayak)
  • 3 biji telur
  • 1/2 cawan marjerin@butter
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 50g serbuk santan(nie lar bahan rahsia)
  • sedikit esen vanilla
  • perwarna kesukaan
  • almond flakes (topping)

CARA-CARA

  1. pukul butter+gula+ esen vanilla sehingga ia kembang
  2. then masukkan telur satu persatu dan mix hingga sebati
  3. masukkan  bahan rahsia kita iaitu 50g serbuk santan dan mix sampai sebati
  4. selepas tu masukkan tepung gandum yang diayak bersama baking powder.masukkan sedikit demi sedikit dan mix sehingga sebati
  5. bahagikan adunan kepada 4 warna yang berbeza
  6. masukkan adunan kedalam bekas pembakar.selang selikan warna ye
  7. taburkan badam sebagai topping.
  8. panaskan oven pada suhu 180c selama 5 min .selepas tu turunkan suhu kepada 170c dan bakar kek anda selama 25-30 min bergantung kepada oven anda.api atas bawah
jom kita tengok hasil daripada resepi nie..rugi tau klau x mencuba..

Resepi Kek Butter Pelangi,resepi,resepi senang,resepi kek butter
(pic kredit to fb azlina ina fans)
sebelum bakar taburkan almond flake ke atas adunan kek tadi.almond nie akan memberikan teksture ragup dan aroma alamond membuatkan kek menjadi lagi sedap..


Resepi Kek Butter Pelangi,resepi,resepi senang,resepi kek butter
(pic kredit to fb azlina ina fans)
selepas dibakar..wow cantik kan kek nie..belum potong dah nampak kegebuaan kek nie


Resepi Kek Butter Pelangi,resepi,resepi senang,resepi kek butter
(pic kredit to fb azlina ina fans)
selepas dibedah siasat..uols tengok sendiri lar kegebuaan kek nie..

info penting

jom kita tengok video step by step resepi kek butter pelangi.lagi mudah untuk anda follow


ok..selamat mencuba..





Comments