resepi strawberry cheese cake

resepi cheese cake strawberry

resepi strawberry cheese cake


ok hari nie yuk nak share resepi ala-ala hotel 5 bintang gitu..
hah;;hebat kan..haha..
lepas nie uols boleh je buat strawberry cheese cake nie kat umah..
x yah nak gi hotel ke..cafe ke..or cameron higlands untuk makan strawberry cheese cake nie...
dah lar mahal kan,,huhu...
zaman ekonomi sekarang nie,,semua kena buat sendiri..baru jimat..

[wajib cuba: resepi kek minyak gebu]

nak buat strawberry cheese cake nie bukan sussah pun..
x perlu pun oven dan pengukukus,,,hanya perlukan peti sejuk je..
senang je kan..sape cakap sssah...
uols perlu rajinkan diri je untuk buat..haha...

ok lar..jom kita belajar cara untuk buat strawberry cheese cake..

resepi strawberry cheese cake

bahan-bahan
  • strawberry
  • 15-20 keping oreo
  • 125g cream cheese
  • 4-5 sudu besar gula aising
  • 1 cawan whipping cream dairy(sejuk)
  • 2sb gelatin
  • 1/4 cawan air panas
  • butter cair
  • strawberry filling
[wajib cuba: resepi manggo crepe cake]

cara-cara untuk membuat resepi strawberry cheese cake

  1. hancurkan oreo(jangan lupa buang inti dia) dan gaulkan bersama butter cair.pastikan oreo anda basah2ckit.
  2. tekankan orea pada base loyang kek anda mengunakkan sudu.sejukkan dalam peti sejuk 10 min
  3. pukul hingga sebati creme cheese bersama gula aising
  4. pukul whipping cream sehingga kental.jagan terlebih pukul nnti whipping cream cair..so xleh pkai,,rugi ler..
  5. masukkan cream cheese yang kita pukul tadi kedalam whipping cream yang sudah kental
  6. campurkan gelatin kedalam 1/4 cawan air panas.kacau sehingga gelatin hancur
  7. masukkan gelatin kedalam campuran whipping cream
  8. masukkan buat strawberry yang dipotong dadu dan filling strawberry kedalam whipping cream
  9. tuangkan adunan kedalam loyang..sejukkan selama 4 jam.
  10. kacaukan filling strawberry dengan sedikit air panas.then tuangkan ke atas strawberry cheese cake kita.
  11. ciap..boleh makan..

resepi strawberry cheese cake
maukkan adunan kedalam loyang yang kita basekan dengan oreo...then sejukkan selama 4 jam..baru boleh makan

resepi strawberry cheese cake
ciap..cantik kan..n rasa pun konfrrm sedap..huhu

hasil bedah siasat...memang menggoda..

resepi & gambar kredit to: azlina ina fans


jom kita tengok video resepi strawberry cheese cake


Comments